هنر کلاسیک خوشنویسی زیربنای هنر دیرین ماست

پایگاه خبری و پرتال تهران هوشمند ، بهترین مرجع کسب خبر و درگاه های الکترونیک شهر تهران

13 تیر 1404 ساعت 11:55

افجه‌ای معتقد است: رونق اقتصاد هنر بخصوص در حوزه خوشنویسی آنچنان که باید باشد مانند قدیم نیست. استقبال آنچنانی از خوشنویسی نمی‌شود، چراکه دست زیاد شده. هر کس می‌تواند با جستجو در اینترنت هر آنچه را می‌خواهد استخراج کند و به نوعی کپی‌کاری زیاد شده است.

نصرالله افجه‌ای در زمینه خوشنویسی سنتی ایرانی، استادی تمام عیار است، به دلیل استمرار و پیوستگی در خلق آثار نقاشیخط مدرن در چند دهه اخیر، ازجمله شاخص‌ترین هنرمندان این عرصه به شمار می‌آید. چنانکه آثاری ملهم از فرم‌های ساده و آشنا در طبیعت یا انسان را به نمایش می‌گذارد و روایتی انتزاعی از قالب سیاه‌مشق‌نویسی در خوشنویسی ایرانی است.

در ادامه بخش‌هایی از گفتگو با نصرالله افجه‌ای درخصوص جایگاه خط و خوشنویسی در جامعه امروزی می‌خوانید.

 

آنچه امروز در عرصه هنر شاهد هستیم، بروز هنرهای جدید در قالب‌های مختلف است. در این میان اینگونه به نظر می‌رسد که جایگاه هنر کلاسیک ایران از خط و خوشنویسی گرفته تا نگارگری و ... تا حدودی در جامعه کمرنگ شده است. ارزیابی شما از آنچه درحال حاضر در حوزه هنر کلاسیک در جریان است، چیست؟

هنر کلاسیک خوشنویسی زیربنای هنر دیرین ماست. از صدها سال پیش تاکنون راه خود را در پیش گرفته و جلو می‌رود. شاید در عصر حاضردر نظر ما اینگونه نمود یابد که این راه ضعیف شده است اما درخت چناری که تنومند است، وقتی سر به آسمان می‌گذارد به سرشاخه‌هایی تبدیل می‌شود که در آینده تبدیل به شاخه‌های بزرگ می‌شوند.

 

خط و خوشنویسی را می‌توان به درخت چناری تشبیه کرد که اکنون سرشاخه‌های آن در تمام دنیا پراکنده شده‌اند و به نظر ضعیف می‌آید. درحالی که اگر یک جا جمع شوند، قدرتمند خواهند بود. خوشنویسی کلاسیک ایران ضعیف نشده چراکه از زیربنای بسیار قوی برخوردار است.

بروز هنرهای نوین در دنیا و آنچه که در هنر غرب بروز کرده، به ایران وارد شده. از آنجایی که این هنر وارداتی است، نمی‌تواند هنر کلاسیک را تحت الشعاع قرار دهد. ضمن آنکه جوانان، نوپسند هستند شاید به همین دلیل است که نقاشیخط رنگین شده است.

 

اقبال عمومی نسبت به نقاشیخط چگونه است؟ آیا آنچه امروز از نقاشیخط در جامعه ارائه می‌شود، مورد استقبال عموم جامعه قرار می‌گیرد؟

عموم جامعه بسیار استقبال می‌کند. چراکه اکنون زمانی نیست که بیایند یک بیت از شعر را با توجه به قواعد خوشنویسی کلاسیک بنویسند. اما باید این قواعد زیربنای کار آنها باشد. اکنون چون شتابزده کار می‌کنند این نوع  خوشنویسی رواج یافته. شاید از این جهت است که باید خطاطان کلاسیک کار مانند یدالله کابلی، محمدحسین عطارچیان که دست به نقاشی نزده‌اند را مورد احترام قرار داد. آنچه اساتیدی مانند استاد حسین میرخانی انجام می‌داد، ادا و اصول نبود.  

من از خط و خوشنویسی کلاسیک به نوعی جدا شدم و سعی کردم مکتبی خاص خود ابداع کنم. این وظیفه من است که چنین کاری انجام دهم. به کسی هم اجازه نمی‌دهم که از روی من تقلید کند چراکه من سبک و سیاق خود را دارم. هر کس باید سبک و سیاق خود را پیدا کند. در انجمن خوشنویسان، به هنرجویان، آموزش می‌دهند آنها در آنجا کپی می‌کنند و باید تا جایی این کار را ادامه دهند که بتوانند سبک و سیاق خود را بیابند.

 

یکی از مباحث مهمی که در حوزه هنر مطرح است، اقتصاد هنر است. این روزها نیز شاهد برگزاری حراجی‌های مختلف در حوزه هنرهای تجسمی هستیم. آیا این حراجی‌ها آنچنان که باید به خوشنویسی توجه دارند؟

آنچنان مانند قدیم نیست. اگر بخواهیم راه خود را متکی به آن بخش بگذاریم، باید پایمان را دراز کنیم و از گشنگی آرزوی مردن کنیم. اصلا استقبال آنچنانی از خوشنویسی نمی‌شود چراکه دست زیاد شده. هر کس می‌تواند با جستجو در اینترنت هر آنچه را می‌خواهد استخراج کند و به نوعی کپی کاری زیاد شده است. حتی از بخش‌هایی از آثار اساتید و بزرگان، به طور کامل کپی می‌کنند و در آثار خودشان به کار می‌گیرند و کسی هم نیست به آنها خرده بگیرد.

 

این تقلید است که هنرمندان را بر باد می‌دهد. جلوی بروز خلاقیت را می‌گیرد و زحمت برای خلاقیت نمی‌کشند. درواقع می‌توان گفت در میان هنرمندان خلاق که اکنون فعال هستند، تعداد آنها به انگشتان یک دست هم نمی‌رسد. 

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

اخبار هنری

  • مرغ سحر دیگر نمی‌خواند
    محمدرضا شجریان استاد آواز ایران که نامش به‌ دلیل اجراهای متعدد از «مرغ سحر» با این تصنیف در یادها ابدی شد، آرام گرفت و شعله دیگری از پیکره اساتید آواز موسیقی ایران خاموش شد.
  • اهدای لوح میراث زنده بشری به استاد غلامحسین امیرخانی
    با حضور معاون میراث فرهنگی کشور، لوح میراث زنده بشری به استاد غلامحسین امیرخانی اهدا و نام این استاد به عنوان گنجینه زنده بشری در فهرست «نادره‌کاران میراث فرهنگی ناملموس» ثبت شد.
  • تماشای یادگاری‌های جمشید مشایخی در موزه سینما
    جوایز زنده یاد جمشید مشایخی با هماهنگی‌های صورت گرفته از سوی موزه سینما توسط فرزندش سام مشایخی برای آشنایی بیشترعلاقمندان سینمای ایران با آثار و فعالیت های حرفه‌ای این هنرمند فقید به منظور تکمیل گنجینه هنری پیشکسوتان تاریخ سینمای ایران به این مجموعه فرهنگی اهدا شد.
  • ثبت ملی
    علی‌اصغر مونسان وزیر میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خطاب به استانداران تهران و قزوین: عنوان «استاد غلامحسین امیرخانی؛ گنجینه زنده بشری» در فهرست ملی «نادره‌کاران میراث‌فرهنگی ناملموس» به ثبت رسیده است. هرگونه اقدام که موجب حفظ و احیای این میراث شود، مورد تأکید است.»
  • از کتاب مرقع مینا رونمایی می شود.
    کتاب فاخر مرقع مینا از مجموعه نفائس خطی آثار میرعماد خوشنویس بزرگ ایرانی که به صورت نفیس چاپ شده طی مراسمی رونمایی می شود.
  • نمایشگاه بزرگداشت شجریان همزمان در ۲ گالری
    گالری‌های نگر و ایده پارسی به صورت همزمان به مناسبت زادروز محمدرضا شجریان، نـمایشگاه گروهی نـقاشی‌خط و خـوشنویسی برگزار می‌کنند.
  • باید در طراحی کتاب‌های درسی روی خوشنویسی سرمایه‌گذاری کنیم
    حسین غلامی عقیده دارد در صورتی که چشم کودکان به دیدن خوشنویسی عادت کند، بدون هیچ زحمتی می‌توانند هم زیبا بنویسند و هم خط نستعلیق را بخوانند. حسین غلامی مدرس انجمن خوشنویسان ایران در گفت‌وگو با هنرآنلاین درباره جایگاه خوشنویسی در جامعه امروز ایران گفت: برقراری ارتباط میان مردم و خوشنویسی، ارتباطی با فضای کار حرفه‌ای و هنری خوشن
  • موزه خوشنویسی پاتوق هنرمندان این هنر است
    معاون فرهنگی و هنرهای شهری سازمان زیباسازی شهر تهران گفت: ما می‌خواستیم تا موزه فعلی به محلی برای حضور هنرمندان و اساتید هنر خوشنویسی و به پایگاهی برای جمع شدن اهالی خوشنویسی بدل شود.
  • هنر کلاسیک خوشنویسی زیربنای هنر دیرین ماست
    افجه‌ای معتقد است: رونق اقتصاد هنر بخصوص در حوزه خوشنویسی آنچنان که باید باشد مانند قدیم نیست. استقبال آنچنانی از خوشنویسی نمی‌شود، چراکه دست زیاد شده. هر کس می‌تواند با جستجو در اینترنت هر آنچه را می‌خواهد استخراج کند و به نوعی کپی‌کاری زیاد شده است.
  • افتخار خوشنویسی قم نقش بستن بر ضریح امام حسین(ع) است
    رئیس انجمن خوشنویسی قم،‌ با بیان اینکه افتخار خوشنویسی قم نقش بستن بر ضریح و حرم امام حسین(ع) است گفت: کتیبه های ضریح و بخش زیادی از کتیبه های حرم اباعبدالله(ع) توسط اساتید خوشنویسی استان نگاشته شده است که این افتخاری برای قم است.
  • گزارش تصویری برنامه دیدار با استاد امیرخانی رئیس انجمن خوشنویسان ایران
    بر اساس این خبر برنامه باشکوه دیدار با استاد امیرخانی رئیس انجمن خوشنویسان ایران با حضور اعضای محترم شورای عالی و ارزشیابی، بازرسین ، مدیر اجرائی انجمن خوشنویسان ایران،مسئولین نهادها و ارگانها، جمع کثیری از استادان، هنرمندان و علاقمندان از اقصی نقاط کشور بعد از ظهرروز چهارشنبه 13 شهریور 98 برگزار گردید.
  • سایر هنرها به خوشنویسی بدهکارند
    دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو- ایران گفت: همه مشکلات ما در کشور از جایی است که با زیبایی شناختی قهر هستیم و ساختمان ها و ساخت و سازهای کنونی نتیجه این اتفاق است و این فضا، در روح و تصمیمات ما اثر می گذارد. به گزارش کلک خیال بخش هنری تهران هوشمند؛ حجت الله ایوبی در آیین اختتامیه نمایشگاه خط استاد کابلی که امروز -شنبه ۲۶ مرداد- در گالری کمیسیون ملی یونسکو برگزار شد، گفت: وقتی معماری ما ایرانی باشد سراغ هنر سنتی می رو
  • تبلور آیات الهی در آثار هنری
    بیست و هفتمین نمایشگاه قرآن این روزها در ‌مصلای بزرگ امام خمینی (ره) برپا است. بخشی از این نمایشگاه مانند سال‌های گذشته به نمایش آثار هنری اختصاص دارد که با موضوعات قرآنی شکل گرفته‌اند. با گشت و گذاری در این نمایشگاه حضور پر رنگ هنرهای سنتی توجه مخاطبان را به خود جلب می‌کند. خوشنویسی که به دلیل ماهیت خاص آن ارتباط زیادی با قرآن و مفاه
  • هنر خوشنویسی وارد دوران طلایی خود شده است
    علی شیرازی گفت: بیشترین آثار خوشنویسی مذهبی است تا آن جا که هیچ بنای اسلامی بدون خط شناخته شده نیست و خوشنویسی؛ وارد دوران طلایی خود شده است. نمایشگاه خوشنویسی "دستخط٣" که با استقبال خوب مردم هنردوست شیراز و استان فارس روبرو شده است در دومین روز برپایی میزبان نشست پرسش و پاسخ استاد علی شیرازی و استاد مجتبی ملک‌زاده شد که با حض
  • برگزاری مراسم نکوداشت استاد عباس اخوین در موزه خوشنویسی ایران
    مراسم نکوداشت استاد پیشکسوت خوشنویسی عباس اخوین عصر روز یکشنبه ۸ اردیبهشت ۱۳۹۸،با حضور نماینده محترم وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دکتر ساکت، مدیر اجرایی دفتر مرکزی آقای براتی ،جمعی از استادان، رئیس و اعضای شورای شعبه تهران بزرگ درموزه خوشنویسی ایران برگزار گردید. 
  • انجمن خوشنویسان ایران در قامت یک دانشگاه است
    مدیر کل هنرهای تجسمی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در مجمع نمایندگان منتخب انجمن خوشنویسان کشور در کیش گفت: انجمن خوشنویسان ایران در این سال‌ها به تنهایی به اندازه تمامی دانشگاه‌های هنری در حوزه آموزش فعال بوده است. به گزارش کلک خیال به نقل از هنر آنلاین،  مجمع نمایندگان منتخب انجمن خوشنو
  • اهمیت روش تولید آثار هنری حروف محور شهری
    هنرگرافیک می‌تواند چیزهایی را به صورت تلفیقی ارائه کند تا مورد پسند مردم قرار گیرد و می‌تواند حضوری مؤثر در کنار خوش‌نویسی داشته باشد.
  • تعظیم جهان به موسیقی اصالت دار ایرانی
    بنیاد مستقل آقا خان در پرتغال جایزه ویژهٔ «خداوندگار موسیقی» امسال را به محمدرضا شجریان استاد آواز ایرانی تقدیم کرد، مسئولان این بنیاد این جایزه را «به پاس ادای دین ماندگار به میراث موسیقایی بشریت، استادی بی‌مانند موسیقایی، و تأثیر اجتماعی پایدار در مقام یک خواننده و استاد هم در ایران و هم ورای مرزهای آن» به استاد شجریان اهدا کردند.
  • گزارش تصویری رونمایی از کـتـاب
    به گزارش خبرنگار کلک خیال آیین رونمایی از کـتـاب "نامه بفرزند" پند نامه دکتر محمد علی اسلامی ندوشن با حضور استاد غلامحسین امیرخانی ، دکتر سید عباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و جمعی از بزرگان واساتید هنر ایران در مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران برگزار شد.       
  • رونمایی از کـتـاب
    آیین رونمایی از کـتـاب "نامه بفرزند" پند نامه دکتر محمد علی اسلامی ندوشن و گشایش نمایشگاه آثاری نفیس از اساتید انجمن خوشنویسان ایران در مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران برگزار می شود .
تهران هوشمندکپی رایت © 1397 کلیه حقوق وب سایت محفوظ می باشد.
logo-samandehi
;